Apa Itu NFT

NFT

Mesti ramai tertanya-tanya pasal NFT kan. Ye la. Skroll je mana-mana media sosial penuh pasal NFT.

NFT sebenarnya wujud sejak 2014 lagi, tapi start jadi terkenal pada tahun 2021. NFT ini adalah singkatan bagi non-fungible token yang dicipta melalui teknologi blockchain.

Apa itu NFT

NFT merupakan salah satu benda yang unik dimana ia tiada pendua malah tidak mempunyai salinan lain di dunia. NFT tidak wujud dalam bentuk fizikal, tetapi ia boleh mewakili aset ketara dalam kapasiti digital.

Sebagai contoh dengan setiap pembelian NFT anda akan dapat diskaun sekian-sekian jika makan atau beli barang di kedai sekian-sekian.

Bagi yang tak berapa paham pasal teknologi blockchain ni sebenarnya ia macam satu platform sistem penyimpanan atau bank data secara digital yang saling berkait rapat dengan dengan kriptografi.

Segala maklumat digital direkodkan dan diedarkan, dan tak boleh di edit untuk mengelakkan sebarang penipuan.

Kalau nak lebih detail lagi mengenai NFT anda boleh dapatkan: Kitab NFT Paling Agung
nft malaysia

Marketplace NFT

Ada banyak marketplace NFt yang terkenal di dunia ini. Antaranya opensea yang mengunakan Ethereum (ETH) sebagai transaksi utamanya, Magic Eden yang mengunakan Solana (SOL) sebagai transaksi utamanya manakala Pentas yang mengunakan Binance (BNB) sebagai transaksi utamanya.

Dekat Malaysia ni antara marketplace NFT yang paling terkenal adalah Pentas.io.

Untuk membeli NFT di pentas anda kenalah mempunyai crypto BNB. Ni admin akan ajar di lain hari bagaimana nak beli BNB dan seterusnya beli NFT di Pentas Io, atau korang boleh baca: Cara Membeli Bitcoin (BTC) di Malaysia

Jom kita kenali serba sedikit mengenai Pentas.io.

Pentas.io

apa itu nft
Pentas merupakan sebuah platform tempatan yang menawarkan urusan jual beli hasil karya berasaskan NFT oleh artis tempatan di Malaysia sendiri.

Pentas.io membolehkan anda memuatnaik data digital seperti gambar, audio, video dan sebagainya. Tapi sebelum itu, anda perlu menghubungkan wallet yang menyimpan mata wang kripto anda. Untuk Pentas.io, anda mesti memiliki mata wang kripto Binance atau BNB.

Antara NFT yang paling terkenal di Pentas.io adalah

Top 5 NFT Pentas.io

Rich Cats Nation

cara beli nft
Terdapat 1000 sahaja koleksi unik NFT Rich Cats Nation dengan volume traded sebanyak 486.82 BNB dengan 253 owner memiliki NFT RCN ini.

Link Pentas: Rich Cats Nation

BAD APE NFT

cara jual nft
Terdapat 10000 sahaja koleksi unik NFT BAD APE NFT dengan volume traded sebanyak 447.70 BNB dengan 1048 owner memiliki NFT BAD APE ini. Antara NFT yang mempunya owner terbanyak.

Link Pentas: BAD APE NFT

Sang Saka NFT by KonfederasiMY

nft metamask
Terdapat 530 sahaja koleksi unik NFT Sang Saka NFT by KonfederasiMY di Pentas dengan volume traded sebanyak 367.86 BNB dengan 256 owner memiliki NFT Sang Saka ini. Pernah menggemparkan NFT kerana salah satu koleksi NFTnya terjual dengan harga 20 BNB.

Link Pentas: Sang Saka NFT by KonfederasiMY

Catverses

beli nft
Terdapat 2345 sahaja koleksi unik NFT Catverses dengan volume traded sebanyak 157.80 BNB dengan 614 owner memiliki NFT catverses ini.

Link Pentas: Catverses

MasterBreeder aka Roachpunk

cara buat nft
Terdapat 2222 sahaja koleksi unik NFT Roachpunk dengan volume traded sebanyak 132.68 BNB dengan 334 owner memiliki NFT Roachpunk ini.

Link Pentas: Roachpunk

Ada banyak lagi dimana anda boleh tengok sendiri top 100 di: Ranking Top 100 Pentas

Leave a Comment