Dalam pesakit gout, apa yang penting adalah untuk mengurangkan pengambilan makanan yang mempunyai tinggi kandungan purine
Apa Itu Purine
Purines adalah bahan semulajadi yang terdapat dalam semua sel badan kita dan hampir semua makanan. Purines tertanam dalam struktur kimia gen gen, tumbuhan dan haiwan kita. Walau bagaimanapun, jumlah makanan yang agak kecil mengandungi jumlah purine pekat. Untuk sebahagian besar, ia adalah makanan protein – daging hasil sampingan, ikan dan makanan laut (makarel, herring, sardin dan kerang), serta ragi.
Makanan Yang Kandungan Mengandungi Purine Yang Tinggi
:
Makanan Yang Kandungan Mengandungi Purine Tahap Sederhana
Makanan dalam bahagian ini masih boleh dimakan tetapi perlu dihadkan dalam 2 kali sehari dengan kadar yang sederhana
Makanan Yang Kandungan Mengandungi Purine Rendah
:
Makanan seperti ini diperbolehkan makan seperti biasa.
***Pesakit gout juga perlu mengurangkan pengambilan gula yang mempunyai fruktosa seperti gula yang terdapat di dalam jus buah-buahan di dalam pasaran ataupun gula jenis sukrosa. Gula jenis ini juga akan meningkatkan penghasilan asid urik di dalam badan dan membawa kepada serangan gout
Baca juga: Contoh Makanan Karbohidrat