Contoh Minyak Belacak Yang Ada Di Pasaran

Apa Itu Minyak Belacak?

Ia merupakan minyak yang diperbuat daripada ikan belacak.
Minyak ikan belacak ini telah menjadi amalan dari zaman kuno rantau Asia dan juga hampir seluruh dunia.
Amalan mengurut zakar dengan minyak ini sama dengan amalan mengurut zakar dengan minyak yang diproses daripada binatang lain

Antaranya ialah:

Ular
Belut
Ikan linang

Ia juga turut boleh dilakukan dengan binatang yang boleh mengembang seperti:

Ikan belacak
Dhab
Lintah

Apa Itu Ikan Belacak

Ikan Belacak Dalam Cerita Melayu

IKAN BELACAK (Periophthalmus modestus) merupakan sejenis ikan yang mudah dijumpai dinegara terutama dikawasan berair tepi laut dan sungai. Ikan Belacak atau juga dikenali sebagai Ikan Tembakul atau Ikan Belodok iaitu ia merupakan ahli subkeluarga Oxudercinae. Dalam filem Melayu ada cerita mengenai Ikan Tembakul iaitu filem ‘Batu Belah Batu Bertangkup’ yang mana si ibu kempunan makan telur ikan tembakul menyebabkan ia merajuk dan kemudian ditelan batu bertangkup tersebut.

Ia adalah cerita lama yang menyedihkan dan menyayat hati serta memberikan banyak pengajaran kepada penonton. Ikan belacak ini juga adalah merupakan ikan afimbia atau dalam bahasa mudah sebagai Ikan Dua Alam kerana ia disesuaikan secara unik dalam habitat muara pasang surut yang berbeza dimana pada pemerhatian penulis blog iaitu kebanyakan ikan berada pada habitat sedemikian. Ikan ini sering hidup dengan air surut dengan bersembunyi di bawah rumput laut basah atau dalam kolam pasang surut.

Kawasan Tinggal Ikan Belacak

Ikan belacak agak aktif semasa di luar air dimana ia makan dan berinteraksi sesama sendiri dimana sebagai contoh ia mempertahankan kawasan mereka dan sanggup berlawan diantara mereka. Dalam beberapa kes rujukkan dinyatakan dimana Ikan Belacak hanya terdapat di kawasan tropika dan separa tropika iaitu ianya termasuk keseluruhan Lautan Hindi-Pasifik dan Lautan Atlantik di persisiran Afrika. Jika hendai dibandingkan dengan gobies air sepenuhnya didapati ikan ini menampilkan sejumlah tabiat khusus dan adaptasi fisiologi bagi cara hidup afimbia. Ini termasuk bilamana aikan belacak beradaptasi secara anatomi dan tabiat yang membenarkan mereka bergerak dengan berkesan di daratan dan juga di air.

Keupayaan untuk bernafas melalui kulit dan lapisan mulut mereka (mukosa) dan kerongkong (pharynx) adalah kelainan pada ikan belacak. Ini hanya berlaku semasa ikan belacak lembab dimana ianya akan menghadkan ikan ini kepada habitat lembab dan memerlukan mereka mengekalkan diri mereka lembab. Kaedah pernafasan ikan ini juga menyerupai yang digunakan oleh haiwan afimbia dikenali sebagai pernafasan udara kutaneous (cutaneous). Adaptasi penting yang lain adalah dimana yang membantu pernafasan adalah ruang insang dibesarkan di mana mereka mengekalkan udara. Ianya bertindak sebagai silinder oksigen penyelam dan turut membekalkan oksigen semasa di daratan.

Apabila saintis cuba menggali sarang ikan belacak jauh ke dalam mendakan lumpur yang lembut mendapati ikan ini membenarkan untuk mengekalkan haba (thermoregulate) serta mampu untuk mengelak pemangsa semasa air pasang. Ia mampu serangan oleh ikan lain dan mamu bertelur didalam sarangnya. Artikel subuh ini dalam “Anim Agro Technology” saya menulis mengenai kehebatan ikan belacak dan kegunaannya dikalangan masyarakat tempatan untuk dijadikan bahan bacaan.

Di negara kita Malaysia terdapat beberapa spesis ikan belacak boleh didapati. Diantaranya adalah ikan belacak tempatan (Periophthalmus gracilis) yang juga dujupai dari Malaysia hingga Utara Australia (Sila lihat foto disebelah). Apa yang diperhatikan dimana sungguhpun ketika sarangnya tenggelam didapati ikan belacak mengekalkan gelembung udara di dalamnya dimana ini akan membenarkan ia bernafas dalam kepekatan oksigen amat rendah.

Makanan Ikan Belacak

Ikan ini adalah dari genus Periophthalmus iaitu merupakan ikan belacak yang paling pelbagai dan tersebar luas dalam keluarga belacak. Ikan belacak boleh membesar sehingga sepanjang 6 inci (15 cm) merupakan jenis ikan Pemangsa. Ikan belacak memakan ketam-ketam kecil dan beberapa jenis antropod yang lain berada didalam habitatnya. Cara makan dengan menangkap dan mengejar ketam-ketam kecil disekelilingnya dengan tangkas. Ikan belacak ini ada yang dilaporkan sering diperniagakan secara meluas sebagai ikan akuarium walau pun ia sukar dibela dalam kurungan kerana ia memerlukan tangki direka khusus dan pelbagai mangsa hidup.

Disebabkan habitat afimbianya lazimnya ikan ini adalah dikategorikan sebagai tidak sesuai dipelihara didalam tangki ikan biasa. Di Malaysia dan juga negara jiran ada kepercayaan mengenai kehebatan ikan belacak yang akan diproses menjadi Minyak Ikan Belacak. Kami cuba mencari beberapa capaian minyak belacak ini dan antara yang menarik hati kami ialah minyak belacak tuan syeikh. Boleh cuba tengok video ini.

Apa Itu Minyak Belacak Tuan Syeikh

minyak belacak tuan syeikh

Antara produk Minyak Ikan Belacak yang terkenal ialah Minyak Belacak Tuan Syeikh. Minyak Belacak Tuan Syeikh merupakan diantara produk yang agak popular dalam kategori ini kerana mereka tampil dengan banyak video marketing dan perkongsian yang baik. Hal ini sedikit sebanyak meningkatkan trust pengguna terhadap produk. Dari segi support juga agak laju dan segala pertanyaan akan dijawab dengan segera jika anda mendapatkannya daripada agen yang sah.

Ditambah pula dengan harga kombo dan free gift yang berbagai, ia menjadikan produk ini lebih mendapat sambutan selain manfaatnya terhadap kesihatan seksual.

Fungsi Minyak Belacak Tuan Syeikh

✅ Membesarkan saiz zakar
✅ Panjangkan saiz zakar
✅ Rawat mati pucuk
✅ Membesarkan buah dada(perempuan)
✅ Montokkan punggung(perempuan)
✅ Rawat patah tandan
✅ Tahan lama 30min – 1jam
✅ Keras dari biasa
✅ Luruskan batang bengkok
✅ Mengatasi masalah pancutan pra matang
✅ Pancutan air mani yang deras
✅ Melancarkan aliran darah
✅ Rawat kencing tak lawas

Sekian anda boleh dapatkannya di shopee yang merupakan agen sah minyak belacak tuan syeikh ini.

Leave a Comment

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.