Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Tahun 1444H / 2023M Bagi Negeri Perlis

Waktu Berbuka Puasa Perlis

Berikut adalah Jadual Berbuka Puasa dan Imsak Negeri Perlis bagi tahun 2023 Masihi bersamaan 1444 Hijrah bagi zon-zon di kawasan seluruh negeri Perlis.

Kehadiran bulan Ramadhan saban tahun senantiasa dinantikan oleh semua umat islam di seluruh dunia. Umat Islam di Malaysia dijangka akan mula berpuasa pada 23 Mac 2023 bagi tahun 1444 Hjirah bersamaan 2023 Masihi.

Syukur ke hadrat Illahi kerana dengan limpah dan rahmatNYA, kita semua masih diberikan kesempatan untuk menyambut bulan puasa bagi tahun 2023 ini.

Jadual Waktu Berbuka Puasa Bulan Ramadan Perlis 2023

Untuk artikel kalini, kami kongsikan jadual waktu berbuka puasa bagi seluruh kawasan dan zon-zon di negeri Perlis bagi tahun 2023 berdasarkan jadual rasmi yang telah diterbitkan oleh Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (JAKIM).

Anda juga boleh download jadual berbuka puasa dan Imsak di seluruh Perlis yang dikeluarkan oleh JAKIM ini dalam format PDF: Download Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Negeri Perlis bagi Tahun 1444H / 2023M

Jadual berbuka puasa ini berdasarkan takwim waktu solat JAKIM & Majlis Agama Negeri masing-masing yang telah dikeluarkan oleh JAKIM. Berikut merupakan lampiran Jadual Waktu Buka Puasa Bulan Ramadhan Dan Imsak 2023 Seluruh Perlis 2023 / 1444H.

Jadual Waktu Imsak Dan Berbuka Puasa Ramadan 2023 Perlis

Berikut merupakan jadual Waktu Berbuka Puasa dan Imsak Tahun 2023 bagi seluruh Negeri Perlis
Jadual Waktu Berbuka Puasa Perlis Tahun 2023M 1444H

Download Jadual Berbuka Puasa Negeri Perlis bagi tahun 2023 ini di: Download Dalam Bentuk PDF

Ingatlah bahawa waktu terbaik untuk bersahur adalah sebelum azan Subuh, dan waktu terbaik untuk berbuka puasa adalah ketika azan Maghrib berkumandang. Pastikan anda merancang jadual waktu imsak dan berbuka puasa dengan betul, agar dapat menjalankan ibadah puasa dengan lebih khusyuk dan penuh keikhlasan.

Doa Berbuka Puasa

Doa Buka Puasa Bersendirian & Ramai dimana panduan lengkap doa buka puasa rumi serta maksud doa turut disediakan.

 • Doa buka puasa seorang
 • doa berbuka puasa seorang

  Doa buka puasa bersendirian rumi: Allahumma Lakasumtu Wabika Aamantu Wa’alaa Rizqika Afthortu Birohmatika Yaa Arhamar Roohimiin

  Maksud doa buka puasa:

  Ya Allah kerana Mu aku berpuasa, Dengan Mu aku beriman, kepada Mu aku berserah dan dengan rezeki Mu aku berbuka (puasa) dengan Rahmat Mu, Ya Allah Tuhan Maha Pengasih.

 • Doa buka puasa ramai
 • doa berbuka puasa ramai

  Doa buka puasa beramai-ramai rumi: Allahumma Lakasumna Wabika Aamanna Wa’alaa Rizqika Afthorna Birohmatika Yaa Arhamar Roohimiin

  Maksud doa buka puasa:

  Ya Allah kerana Mu kami berpuasa, Dengan Mu kami beriman, kepada Mu kami berserah dan dengan rezeki Mu kami berbuka (puasa) dengan Rahmat Mu, Ya Allah Tuhan Maha Pengasih.

  Amalan Semasa Berbuka Puasa

  Berikut sedikit pesanan ringkas tentang amalan berbuka puasa.

 • Menyegerakan berbuka puasa
 • Berbuka dengan ratb, kurma atau seteguk air
 • Sebelum berbuka ucaplah ‘bismillah’
 • Berdoa ketika berbuka
 • Minum dengan tiga nafas dan baca ‘bismillah’
 • Berdoa sesudah makan
 • Puasa adalah ibadat yang memupuk kesuburan rohani dan jasmani, juga sebagai latihan bagi diri dan jiwa untuk melentur nafsu agar tidak melampui batas. Semoga bermanfaat.

  Kongsikan waktu berbuka puasa ini dengan rakan anda di whatsapp atau facebook. Semoga mendapat ganjaran pahala. Amin.

  Selamat berpuasa.

  Leave a Comment