Contoh Resume Kerja Kerajaan dan Kerja Swasta 2024

Terdapat banyak contoh resume kerja kerajaan mahupun kerja swasta di luar sana. Buatlah pilihan yang terbaik.

Tahukah anda antara punca 367,000 orang masih GAGAL MENDAPAT KERJA adalah kerana tidak tahu menghantar resume yang memikat majikan.

rESUME TERBAIK BAHASA MELAYU INGGERIS

Ramai orang fikir mereka ‘boleh’ menyediakan resume mereka sendiri. Buat resume, bukannya susah pun pada fikiran mereka. Memang benar buat resume tak susah, tapi adakah resume anda itu akan membantu anda mendapatkan pekerjaan yang bakal anda minta?

rahsia resume kerja
tips resume kerja

Resume Kerja Kerajaan dan Kerja Swasta

Jika anda dipanggil oleh pihak SPA untuk temuduga kerja, anda dikehendaki bawa resume ketika ke tempat temuduga. Ini kerana untuk kerja kerajaan, resume akan diberi ketika temuduga. Berbeza dengan kerja swasta. Resume kerja diberikan sebelum temuduga lagi.

Bagi yang bakal menghadapi ujian pksk boleh baca contoh soalan pksk kami.

Pelbagai persoalan kami terima tentang bagaimana format resume kerja kerajaan. Format resume mohon kerja sama sahaja macam contoh resume yang lain.

Format Resume

Resume Kerja Kerajaan

Sebenarnya format resume untuk mohon apa jua jawatan adalah sama sahaja. Tidak kira resume mohon kerja kerajaan mahupun resume untuk kerja swasta. Anda boleh sahaja hantar resume basic anda

Tetapi

Yang terbaik anda hantar resume yang dapat tonjolkan kemahiran anda yang bertepatan dengan jawatan yang dipohon

Untuk resume ini, anda tidak perlu memasukkan senarai rujukan anda. Namun anda perlu menyediakan satu dokumen senarai rujukan sekiranya diminta oleh bakal majikan.

Sama seperti cara buat resume yang lain, terdapat beberapa bahagian dan maklumat penting yang perlu anda masukkan ke dalam resume anda atau terus menggunakan template resume yang bersesuaian untuk kegunaan anda.

Maklumat yang perlu dilengkapkan dalam contoh resume kerja untuk kerja kerajaan ialah

  • Maklumat anda seperti nama dan alamat
  • Ringkasan kerja anda
  • Pendidikan
  • Pengalaman kerja
  • Kemahiran kerja

Template Cara Buat Resume Kerja Terbaik

Ada berbagai template contoh cara buat resume kerja kerajaan di luar sana. Tapi mana yang terbaik? Untuk contoh template resume kerja terbaik anda boleh baca

Contoh Resume Kerja Kerajaan Terbaik Dalam Bahasa Inggeris dan Melayu

Ada 5 contoh template resume bahasa melayu dan bahasa inggeris untuk kerja kerajaan mahupun swasta sebagai rujukan anda.

Contoh Resume Kerja Kerajaan

contoh Resume Kerja Kerajaan

Gambar di atas menunjukkan contoh resume kerja pejabat yang paling simple dan terbaik. Lampirkan sekali gambar berukuran pasport bersama resume anda.

Jangan malu-malu nak letak kelebihan atau pencapaian anda dalam resume. Tujuan anda menulis resume adalah untuk “menjual” siapa anda kepada bakal majikan anda. Jika anda dah jumpa kerja kerajaan kosong yang anda minat, cepat-cepat isi borang dan tulis resume anda sebaik mungkin.

Kalau anda tak tahu macam mana nak tulis resume, anda boleh gunakan contoh resume mohon kerja kerajaan di atas sebagai permulaan.

Muat Turun Contoh Resume Kerja ini: Link Download

Info Dalam Resume Kerja

Sedikit info mengenai Contoh Resume Mohon Kerja Kerajaan

Info Resume Kerja
Menulis resume yang baik hanyalah permulaan untuk anda dipanggil temuduga.
Walaupun anda menulis resume yang baik tetapi jika anda tidak bersedia untuk temuduga, anda pasti kecewa apabila calon lain diambil bekerja dengan kerajaan kerana berjaya menjawab soalan temuduga dengan lebih baik.
Bagaimana untuk menyediakan anda dengan persediaan temuduga! Klik di sini untuk mengetahui bagaimana cara untuk lulus temuduga kerja kerajaan

Soalan dan FAQ

Boleh dapat kerja ke pakai contoh resume kerja kerajaan ni?

Menulis resume yang baik hanyalah permulaan untuk anda dipanggil temuduga. Selebihnya bagaimana anda menonjolkan diri anda ketika temuduga.

Ada tips temuduga SPA tak?

Pertama sekali mestilah kena tahu apa job scope untuk jawatan tu.

Selain job scope apalagi kena tahu pasal temuduga SPA ini?

Kena tahu nama kabinet terkini, Nama kementerian untuk jawatan temuduga tu, Siapa orang terpenting dalam jabatan, Senarai organisasi yang terlibat dalam jawatan.

Leave a Comment